De beste haard tips om duurzaam te stoken in 2023

Tegenwoordig zijn we meer bezig met duurzaamheid om kosten en energie te besparen. Veel mensen doen dit door middel van berkenhout kopen en het goed laten drogen, andere doen dit door zoveel mogelijk zelf hout te zoeken. Duurzaam stoken vereist zorgvuldigheid en geduld. Hier zijn een paar tips waarmee je duurzamer kunt stoken.

Goed brandhout

Goede houtsoorten om te gebruiken als brandhout zijn onder andere eiken en hout van fruitbomen, maar het belangrijkste is dat het hout droog is, ongeacht welke soort je gebruikt. Nat of vochtig hout kost namelijk veel energie van het vuur om het aanwezige water te verdampen. Goed gedroogd brandhout, dat minstens twee jaar heeft kunnen drogen, is vaak prijzig. Een goed alternatief is om vers hout te kopen en op een droge en luchtige plek op te slaan. Als je van buitenactiviteiten houdt, kun je zelf met een kettingzaag aan de slag gaan. Maar je kunt voor een makkelijke optie kiezen zoals Pini Kay houtbriketten.

Zorg voor frisse lucht

Zorg ervoor dat er genoeg frisse lucht aanwezig is in de ruimte voor het verbranden van het hout. In goed geïsoleerde huizen kan dit een probleem zijn, omdat er een gebrek aan zuurstof kan ontstaan, wat leidt tot onderdruk. Om dit op te lossen, kun je een ventilatierooster openzetten of een raam tijdelijk openen. Het is het beste als er voldoende zuurstof in de buurt van de open haard is, bijvoorbeeld door luchtroosters naast, in of onder de haard. Op deze manier kan de open haard de meeste warmte geven. Een afzuigkap kan ook zorgen voor onderdruk, dus het is aan te raden om deze uit te schakelen.

Luchtstromen

Als de haard lucht van elders in huis haalt, kunnen er luchtstromen ontstaan die koude lucht met zich meebrengen. Om dit te verminderen, kun je bepaalde deuren sluiten en kieren dichten om de luchtstromen te beïnvloeden. Op die manier kun je meer warmte voelen. Als je een klep of demper in je open haard hebt, kun je deze (gedeeltelijk) sluiten, zolang het vuur goed blijft branden en er geen rook ontstaat. De schoorsteen zorgt ervoor dat warme lucht uit het huis wordt afgevoerd. Sluit de schoorsteen pas volledig af als het vuur helemaal is gedoofd. Anders kan er rook met fijnstof ontstaan. Vergeet niet om de klep weer te openen voordat je het vuur aansteekt. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *